Bouw met natuurlijke materialen in stikstofgevoelig natuurgebied kan starten

geplaatst in: Nieuws | 0

Dit nieuwsartikel is grotendeels overgenomen van Architectenweb en Orga Aarchitect.

Redacteur: Robert Muis / Orga Architect

Door de uitspraak van de Raad van State op 29 mei met betrekking tot het stikstofbeleid, kwam de bouw van Wildopvang Avolare net als duizenden andere bouwprojecten stil te liggen.

Door stikstofvrij bouwen toch van start

Het project kan toch starten. Onder meer doordat de bouw, geheel met natuurlijke materialen, nu ook elektrisch wordt uitgevoerd.

Paradox

Het onderkomen van de stichting Wildopvang Avolare, ontworpen door ORGA architect, zal een gespecialiseerde intensive care, herstelafdelingen en zowel binnen- als buitenverblijven omvatten. Naast de opvang biedt de huisvesting ruimte voor educatie.

Wildopvang Avolare bestaat uit een gebouw van 1.200 m2 en 1.100 m2 aan buitenverblijven, op een kavel van 6.000 m2. Gezien zijn functie is het logisch dat de opvang dicht bij de natuur ligt, dat is immers de habitat van de ‘gebruikers’ van het gebouw. Doordat het omringd wordt door Natura 2000-gebied kon als gevolg van de stikstofuitspraak de bouw van het pand, paradoxaal genoeg, niet beginnen.

De ecologische bouwwijze maakt de stikstofuitstoot al zeer laag in vergelijking met de uitstoot bij traditionelere bouwmethoden, legt Bruggink uit. Het gebouw wordt geheel in hout opgetrokken, zoveel mogelijk circulair en natuurinclusief uitgevoerd en omgeven door een ecologisch landschap. Verder wordt het gebouw gasloos en energieleverend en rijden de dierenambulances straks elektrisch.

Verdere verlaging

“De nieuwe werkelijkheid dwong, of beter gezegd, gaf de mogelijkheid om te onderzoeken hoe de stikstofuitstoot in de aanlegfase naar 0 kon worden gebracht”, zegt Bruggink. “Er zijn verschillende mogelijkheden onderzocht.”

Zo is gekeken of een filterunit, die het stikstofgehalte in de lucht reduceert als compensatie van de stikstof die uitgestoten wordt, geplaatst kon worden. “Die vangt meer stikstof af dan we produceren, waardoor het bouwproject zelfs stikstof-positief werd”, aldus de architect. “Echter, lucht filteren is geen bronmaatregel en dat is een vereiste.”

Filters op de uitlaten van de machines boden geen oplossing omdat die voornamelijk roetdeeltjes vangen. Na overleg met de aannemer Van Engen is besloten om alle kraanbewegingen en graafwerkzaamheden elektrisch uit te voeren.

Meer weten?

Lees meer over dit project op Architectenweb/nieuws  en Orga-architect/nieuws

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *