Opties voor de teelt van vezelgewassen voor biobased bouwmaterialen in de Nederlandse landbouw
Een rapport over kansrijke teelten voor biobased bouwmaterialen voor verschillende soorten landbouwbedrijven.
Een rapport over kansrijke teelten voor biobased bouwmaterialen voor verschillende soorten landbouwbedrijven.
Het Nieuwe Normaal (HNN) is de nieuwe, gedragen standaard voor circulair bouwen met haalbare en ambitieuze prestaties voor gebouwen, infra en gebied. HNN heeft leidraden ontwikkeld voor inkopers, tendermanagers en projectteams. Thema’s zijn: Milieu impact, materiaalgebruik en waardebehoud.
Deense onderzoekers van CINARK – Center for Industrial Architecture, maakten deze graphic die de ranking van de CO2 uitstoot per kg of m3 van bouwmaterialen verbeeldt.
In dit project worden praktische richtlijnen opgesteld met als doel: duidelijkheid over hoe we om kunnen gaan met mycelium biocomposieten na gebruik. Zo kunnen deze circulair ingezet worden en blijft er minder afval over!
De Gids Biobased isoleren helpt u door de bomen het bos te zien en is boordevol inspiratie: met ervaringen van huiseigenaren, woningcorporaties, aannemers en biobased experts tot subsidies en geld. Bekijk ook de info over biobased bouwen van Holland Houtland.
Binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor het isoleren van woningen is vanaf 1 januari 2024 een bonus beschikbaar. Deze biobased isolatiematerialen moeten aan een aantal extra criteria voldoen, bovenop de gebruikelijke ISDE isolatiesubsidie voorwaarden.
Een flinke opschaling van biobased grondstoffen is nodig. Vezelhennep is een veelbelovend gewas. Voor iedereen die interesse heeft in de teelt van vezelhennep publiceert de Wageningen Universiteit en Research (WUR) het handboek vezelhennepteelt.
De stikstofuitstoot in de bouw kan fors minder door woningen en gebouwen in de fabriek te bouwen. Het magazine NOx Emissieloos Bouwen is het resultaat van het project Emissieloos Bouwen.
Natuurinclusieve en biobased renovaties zijn haalbaar, betaalbaar en schaalbaar. Een rapportage door het College van Rijksadviseurs over een ontwerpend onderzoek met drie corporaties in Brabant (’thuis), Fryslan (Accolade) en Zuid-Holland (Waterweg Wonen).
De relatie tussen bosbouw en de bouwsector is complex. Een nieuw onderzoeksproject, geleid door de Alliance for Sustainable Building Products (ASBP), streeft naar verbetering van traceerbaarheid en transparantie in massieve houten toeleveringsketens met behulp van digitale technologie.