Wanneer u wilt schenken aan een goed doel zijn er speciale fiscale regels van toepassing. Stichting Agrodome is bij de Belastingdienst geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Dit heeft de volgende fiscale voordelen:
- Een ANBI hoeft geen erfrecht of schenkrecht te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van het algemeen belang.
- Als een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als een ANBI, kan een donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken, uiteraard binnen de daarvoor geldende regels.
Voor meer informatie over het onderwerp ANBI en aftrekbare giften kunt u terecht op de website van de Belastingdienst.
RSIN nummer: 821986417
- Financieel verslag 2023 (pdf, 176 Kb)
- Jaarverslag verslag 2023 (pdf, 166 Kb) – hieronder te lezen als webtekst
Jaarverslag Stichting Agrodome 2023
Inleiding
Ook dit jaar heeft de stichting Agrodome een mooie rol kunnen vervullen als kennis- en adviescentrum. Wij hebben op diverse wijze onze kennis verspreid en ook op gedaan. De bekende partners zijn weer voorbij gekomen maar er zijn ook nieuwe partijen bijgekomen. We zijn nieuwe wegen aan het ontdekken om de mogelijkheden voor het bouwen met biobased materialen te introduceren. Zowel nationaal als internationaal.
Activiteiten
Er zijn acties geweest op de volgende hoofdpunten;
- Bijeenkomsten, lezingen, webinars
- Bezoekerscentra en exposities: ICDubo, WoonWijzerWinkel
- Beleid en samenwerking:
- Kennisbank Biobased bouwen
- Natureplus
- Projecten
- Interreg projecten en andere subsidieprojecten:
- Kennispartner
Organisatie
In 2023 is gewerkt met inhuur van externen voor zover het betaalde opdrachten betrof. Verder zijn met vrijwillige inzet activiteiten uitgevoerd die (niet direct) geld op zullen gaan leveren, zoals coalitievorming, samenwerkingen en deelname aan beleidsoverleggen.
De vaste kern werd gevormd door Sissy Verspeek en Fred van der Burgh, die beiden het dagelijkse werk uitvoerden op de kantoorlocatie (en elders). Zij werden bijgestaan door Trea Hermans (grafisch werk en website). Daarnaast waren de bestuursleden Jaap van de Linde, Ineke Lemmen, Hans van der Torren regelmatig beschikbaar voor advies en invulling van externe contacten.
Vooruitblik
Voor de komende jaren zien wij vooral de opgave om op te schalen als belangrijkste onderwerp voor de biobased, circulaire bouweconomie. De eerste stappen zijn gezet en de zaadjes beginnen te groeien. Op diverse wijzen wordt bouwen met biobased materialen steeds meer onder de aandacht gebracht, initiatieven zoals Van Land naar Pand, het Rijksprogramma Nationale Aanpak Biobased Bouwen, de opname van biobased producten in het sortiment van grotere bouw leveranciers en producenten zijn allemaal tekenen dat er veel vooruitgang is geboekt. Op isolatiegebied zien wij dat de subsidie regeling ISDE met een extra bedrag voor biobased materialen duidelijk invloed heeft op de markt en daarmee ook op de uitvoerende kant.
Stichting Agrodome ziet nog wel dat de transitie minder vlot gaat en zal de komende periode dan ook gebruiken om waar dat nodig is in samenwerking met onze ketenpartners hobbels weg te nemen.
Activiteiten
In 2023 heeft stichting agrodome de hieronder besproken activiteiten uitgevoerd ter ondersteuning van onze doelstelling: de transformatie van de bouw van fossiel naar natuurlijke grondstoffen.
(samenvattingen, meer info op de website www.stichtingagrodome.nl)
Bijeenkomsten, lezingen, webinars
In 2023 heeft Stichting Agrodome op diverse plekken uitleg en toelichting gegeven op biobased, circulair bouwen in verschillende vormen, voorbeelden:
- Natureplus netwerk en bedrijfsbezoek Faay
In maart heeft Stichting Agrodome samen met Faay een bijeenkomst en bedrijfsbezoek georganiseerd in Vianen. Tijdens de bijeenkomst was er aandacht voor het certificaat natureplus. Tevens gaven een aantal bedrijven aan waarom zij met natureplus werken. De combinatie met het bedrijfsbezoek aan Faay, die al sinds de jaren ’50 biobased materiaal toepasssen, gaf levendige discussies en de gelegenheid elkaar te leren kennen.
https://www.faay.nl/ - Biobased bouwen het kan vandaag al
Op 2 november organiseerde onze partner Biobased Innovation gardens het Webinar Biobased Bouwen; het kan vandaag al. Hierbij sprak Fred van der Burgh, Agrodome over de Kennisbank, Mark Faay, van Faay Vianen BV en Derk Thijs van Architecten bureau Thijs&Guberlet over hoe zij nu al volop bezig zijn met Biobased Bouwen.
https://www.biobasedgarden.nl/terugkijken-biobased-bouwen-het-kan-vandaag-al/ - 2de International Building Biology Forum
Dit twee daagse congres gaf een goed beeld van de bouwbiologische gemeenschap van Turkeije. Tijdens dit congres in Izmir, Turkije waren er presentaties van Sissy Verspeek en Fred van der Burgh, over bouwbiologie in ontwerpen en houttoepassingen in Turkije en Europa.
https://www.yapibiyolojisi.org/en/2-international-building-biology-forum/
- Natureplus Eventseries 2023
Als onderdeel van de Europese natureplus week 2023 organiseerde Stichting Agrodome samen met de Triodos bank en natureplus een kennis- en netwerk event over biobased en circulair bouwen.
https://stichting.agrodome.nl/kennis-en-netwerk-event-biobased-en-circulair-bouwen-bij-triodos/
Bezoekerscentra en exposities
ICDubo, WoonWijzerWinkel
In deze bezoekers centra in Rotterdam, Tiel en Kerkrade laat Stichting Agrodome zien welke biobased materialen er zoal op de markt verkrijgbaar zijn. Dit is een onderdeel van deze grotere exposities en showrooms over duurzaam, energiezuinig bouwen.
https://www.icdubo.nl/
https://www.woonwijzerwinkel.nl/
Beleid en samenwerking
- Beleid
Stichting Agrodome neemt op verschillende momenten plaats in klankbordgroepen van de overheid om mede in te spreken over beleidslijnen, waarbij vanuit het biobased, circulaire perspectief wordt meegedacht, o.a. CO2, doorwerking van LCA richtlijnen, certificaten etc.
Met onze partner de Federatie Bio-economie Nederland wordt regelmatig overlegd over de strategie. - Partners
Het aantal partners groeit ook internationaal. Stichting Agrodome heeft regelmatig contact met deze partners en kijk ook samen met hun waar kansen en mogelijkheden liggen voor samenwerking. Uitwisseling van kennis is zeker belangrijk om versnippering tegen te gaan.
https://stichting.agrodome.nl/partners/
Kennisbank Biobased bouwen
De Kennisbank Biobased Bouwen is ontstaan vanuit de Green Deal Biobased Bouwen waarin 30 bedrijven en kennisinstellingen en drie ministeries werkten om biobased materialen, producten en bouwconcepten op de kaart te zetten. Partners in de kennisbank biobased bouwen zijn Avans, de WUR en ICDuBo.
Agrodome heeft de redactie van de kennisbank die ook in 2023 verder is uitgebreid en up-to-date wordt gehouden met informatie van de deelnemende bedrijven en organisaties. Daarnaast zorgt Agrodome voor verspreiding van relevante agenda en nieuwsberichten op de website www.biobasedbouwen.nl.
In 2023 is de website uitgebreid met informatie over bouwmarketen waar de materialen te koop zijn.
Natureplus
Stichting Agrodome is de vertegenwoordiger van Natureplus in Nederland
Natureplus is een Europees eco-label voor duurzame bouwproducten. Bijzonder aan het label is dat er onafhankelijke toetsing plaatsvindt van de gezondheidsaspecten van de materialen. Daarnaast kijkt het label naar de effecten op klimaat, uitputting van grondstof en sociale omstandigheden. Hiermee is het Natureplus label het meest complete, internationale keurmerk voor de duurzame bouw. Het Natureplus label voldoet aan de eisen van ISO 14024.
In 2023 was de Stichting Agrodome als bestuurslid aanwezig op de internationale bijeenkomsten inclusief Fachconference RE.THINK BUILDING in Schwetzingen (D) en in Wenen (A).
Projecten
- TNO Emissieloos bouwen
Het fieldlab voor emissieloos bouwen van de Exploded VIew Beyond Building iseen samenwerkingsprogramma met de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). TNO analyseert 9 van de materialen in de Explode view beyond building installatie op klimaatimpact, toepassingsmogelijkheden en ontwikkelperspectief. Stichting Agrodome brengt haar kennis en netwerk in bij dit project.
Bij dit project betrokken partners zijn, naast de Stichting Agrodome: BPD, Buro Kade, Buyers group biobased bouwmaterialen, Caspar de Haan, Conceptbouwers, Fiction Factory, Primum, Provincie Noord-Brabant, Regio Alkmaar, Roosros, Space and Matter, Van Gelder, WAM&VanDuren
- Innovative Mapping and Processes to Advance Construction Timber Transparency (IMPACCT)
In dit project gestart in 2023 wordt de relatie tussen bosbouw en de bouwsector in beeld gebracht. Het onderzoeksproject wordt geleid door de Alliance for Sustainable Building Products (ASBP). Het project, streeft naar verbetering van traceerbaarheid en transparantie in de keten van massieve houttoepassingen, zoals CLT en Glulam, met behulp van digitale technologie.
Stichting Agrodome is partner in dit project waarbij wij met name Nederlandse en Belgische projecten inbrengen.
Aneder partners zijn: Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC UK), Double Helix Tracking Technologies, Woodknowledge Wales, Stora Enso en Eurban, met aanvullende steun van CEI-Bois en Timber Development (TDUK). Het project wordt mede gefinancierd door Built by Nature, een netwerk en een fonds dat tot doel heeft de overgang naar hout- en biogebaseerde bouw te versnellen.
- MYTHIC – Myterials for Thermal Insulation in Construction
Het doel van MYTHIC is om (in co-creatie met het werkveld) het best beschikbare mycelium biocomposiet te ontwikkelen. te gebruiken als circulair, biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor de bouw in de bouwsector. In recente onderzoeksprojecten concludeerden partners dat Mycelium-biocomposieten een hoog potentieel hebben om traditionele, op fossielen gebaseerde isolatiematerialen te vervangen, maar verder onderzoek naar de thermische isolatie en vochtopname is nodig om de bouwmarkt te overtuigen.
SIA Raak Financieert dit project met co-financiering van dedeelnemende bedrijven.
In het project werken verschillende partners samen als consortium. Stichting Agrodome is onderdeel van dit consortium. Het consortium is verder samengesteld uit zowel de productiekant van myceliumcomposieten als de applicatiekant. Het project wordt geleid door het Centre of Expertise for the Biobased Economy (CoEBBE) van Avans en HZ. Er zijn verschillende MKB-bedrijven uit Nederland, Fairm B.V., Fraai architecten, Impershield Europe B.V., Isolco B.V., Recell Group B.V., Schaap Composites B.V. en Verbrugegn Paddestoelen B.V. Buitenlandse bedrijven die deelnemen zijn Nylausn uit IJsland, Mogu Srl uit Italië en Corstyrene uit Frankrijk. Evenals brancheorganisaties Koninklijke CBM, NII. Voor de microbiologische kennis is de Universiteit Utrechteen belangrijke partner. Voor het marktonderzoek werkt CoEBBE samen met het lectoraat Nieuwe Marketing binnen Avans, gericht op duurzaamheid via biomimicry. Myceliumcomposieten en natuurproducten voor de bouw is het thema dat alle partners bindt.
Bestuur van Stichting Agrodome
Juli 2024
Geef een reactie