Column: Biobased bouwen staat niet in de kinderschoenen

geplaatst in: Artikel | 0

Bouwen met biobased materialen is niet alleen voor ‘the happy few’, zoals velen denken. Het aantal voorbeeldprojecten in Nederland groeit en er zijn steeds meer initiatieven die laten zien dat de mogelijkheden van biobased bouwen zich niet beperken tot vrijstaande villa’s en architectonische hoogstandjes. Er zijn genoeg biobased producten op de markt, dus ook u kunt uw specifieke wensen realiseren.

Tijdens de innovatie-estafette op 14 april in Amsterdam werd zo’n voorbeeldproject gepresenteerd: de biobased demonstratiewoning. De modulaire woning van 3,5 bij 10 meter is het initiatief van ondernemer Patrick Schreven (ORGA Bouw) en 26 andere enthousiaste partijen. Het kan op de vrachtwagen het hele land door, om te laten zien wat de mogelijkheden zijn met biobased bouwmaterialen.

Het casco van de woning is gemaakt van cross laminated timber: kruislings- en vlakverlijmde vurenhouten delen. In combinatie met hardgeperste houtvezelplaten van 8 centimeter dik zorgt de gevelopbouw voor voldoende thermische isolatie. De binnenzijde van de wanden is afgewerkt met krijtverf. De dampopen constructie zorgt voor een natuurlijke vocht- en warmteregulering.

Gepubliceerd op 11 mei 2016 door Biobased Economy door Natalie Prinsen

Lees meer op www.biobasedeconomy.nl column-biobased-bouwen-staat-niet-in-de-kinderschoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *