Natureplus claims bescherming klimaat, binneninrichting en duurzaamheid

Met het natureplus label zet Agrodome ecologische bouwmaterialen ook in Nederland op de kaart. Neem contact op met Agrodome voor de mogelijkheden.

Natureplus® is het Europees eco-label voor duurzame én gezonde bouwproducten

Bijzonder aan het natureplus®  label is dat er een onafhankelijke toetsing plaatsvindt van de gezondheidsaspecten van de producten. Daarnaast kijkt het label naar de effecten op klimaat, uitputting van grondstof, milieu en sociale omstandigheden. Hiermee is het natureplus® label het meest complete, internationale keurmerk voor de duurzame bouw. Stichting Agrodome is vertegenwoordiger van Natureplus in Nederland.


Producten met een natureplus® label

Het natureplus®-kwaliteitslabel is tot nu toe toegekend aan meer dan 600 bouwproducten in Europa en wordt in heel Europa erkend door bouwprofessionals, consumenten, milieuorganisaties, overheidsorganisaties. Ook internationale gebouwbeoordelingssystemen, zoals BREEAM en HQE erkennen Natureplus De verificatietesten om te voldoen aan de eisen van natureplus worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria en expertsvolgens erkende internationale normen. Dit maakt het natureplus®-keurmerk voor bouwproducten het enige Europese milieukeurmerk op basis van strikte wetenschappelijke criteria.

Natureplus is gebaseerd op drie pijlers: klimaat bescherming, gezond wonen & werken en ecologische duurzaamheid.

Meer informatie: www.natureplus.org
Uitgebreide informatie is in het Duits én in het Engels beschikbaar. 

 

De basiscriteria van natureplus in een notendop

  • Het aandeel nagroeibare (of bio-based) en/of minerale grondstoffen moet minstens 85 % van de materiaalinhoud bedragen.
  • De gebruikte grondstoffen moeten in voldoende mate op aarde aanwezig zijn (dus niet op korte termijn uitputbaar).
  • Er is een verbod op milieu- en gezondheidsbelastende stoffen (zowel de basisgrondstof, toeslagstof of hulpstof).
  • De emissies bij productie en gebruik moeten gering zijn.
  • Bij de aanmaak van het materiaal moet het energieverbruik beperkt zijn.
  • De verpakking moet ecologisch geoptimaliseerd zijn.
  • De verwerkingsvoorschriften moeten duidelijk zijn.

Al deze criteria vind je in detail uitgeschreven én toegepast op verscheidene categorieën van bouwmaterialen op de website van natureplus: www.natureplus.org.

Het natureplus® label voldoet aan de eisen van ISO 14024.

Database

grafiek natureplus

De natureplus-database biedt consumenten en bouwprofessionals een overzicht van veilige, milieuvriendelijke en onschadelijke producten. Daarnaast geeft de database belangrijke informatie over producten en de verkrijgbaarheid van producten die volgens Natureplus zijn gecertificeerd.

Database met producten: 
www.natureplus-database.org
natureplus zegel

Keurmerk

natureplus keurmerk

Om consumenten en bouwprofessionals in Europa te helpen bij het kiezen van producten in de bouwsector, heeft Natureplus het milieukeurmerk met dezelfde naam ontwikkeld. Het label garandeert de naleving van hoge kwaliteitsnormen op alle gebieden die relevant zijn voor duurzaamheid én gezondheid. Het natureplus®-kwaliteitslabel is tot nu toe toegekend aan meer dan 600 bouwproducten in Europa en wordt in heel Europa erkend door bouwprofessionals, consumenten, milieuorganisaties, overheidsorganisaties en beoordelingssystemen voor gebouwen.

De uitvoering van het onderzoek en de toekenning van het label wordt uitgevoerd door het onafhankelijke Natureplus Institute.

Lijst met zeven test laboratoria:
natureplus-institute.eu 

Netwerk

natureplusschema uit powerpoint

Natureplus, werkt samen met fabrikanten van bouwmaterialen (industrie), gespecialiseerde dealers, planners, architecten en fabrikanten, organisaties en instellingen op het gebied van milieu- en consumentenbescherming. Het werkgebied van Natureplus omvat heel Europa. In enkele landen zijn vaste vertegenwoordigers Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Nederland, België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

Belangenorganisatie

natureplus natural sustainable building

Natureplus is gestart in 2001 met als doel duurzaam bouwen en wonen te bevorderen. Met goede wetenschappelijk onderbouwde informatie. Hiervoor vertegenwoordigt Natureplus de belangen van leveranciers van bouwmaterialen, handel, bouwplanning en bouwprofessionals die werken met groene bouwproducten. En ook de belangen van milieuorganisaties, consumenten en de werkers.

Neem contact op met Stichting Agrodome voor een Natureplus® label voor uw product.

Contact Stichting Agrodome