Week van de biobased bouwmaterialen

geplaatst in: Agenda archief | 0

dinsdag 03 - donderdag 05 september 

Bioboost: efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen en materialen

Reststromen gebruiken voor de Biobased economie biedt enorme kansen voor de Greenport. Maar hoe zien die kansen eruit? Hoe zijn ze verzilveren? En hoe werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen hieraan samen? Daarover gaan drie themaweken die Greenport West-Holland voor het project Bioboost dit najaar organiseert.

Week van de biobased bouwmaterialen

De eerste is 'De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen' van 2 tot 6 september. Tijdens deze week kunt u onder meer deelnemen aan een excursie op 3 september en een mini-symposium op 5 september. Daarnaast besteedt de Greenport deze week online veel aandacht aan tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen.

3 september: Excursie ‘Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo)’

Op dinsdagochtend 3 september (9.30-12.30 uur) is er een excursie bij het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam. Tijdens de rondleiding ziet u de duurzame concepten, systemen en productopstellingen op het gebied van duurzaam bouwen, met natuurlijk speciale aandacht voor biobased oplossingen.

5 september: Mini-symposium 'Tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen'

BlueCity in Rotterdam - gevestigd in het oude zwembad Tropicana, aan de oever van de Maas - is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Een schitterende locatie dus voor een mini-symposium over mogelijkheden van tuinbouwreststromen voor toepassing in biobased bouwmaterialen.

Programma

Om 9.00 is de ontvangst, de start is rond 9.30 uur. Daarna is er een aantal sprekers. Om 11.30 is er een afsluitende lunch. Dagvoorzitter is Tanja Voogd, Business Developer Energie/Circulair bij InnovationQuarter (de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland). Voor het mini-symposium zijn de volgende sprekers vastgelegd: Willem Böttger (Centre of Expertise Biobased Economy) Willem Böttger is binnen het Centre of Expertise Biobased Economy verantwoordelijk voor het lectoraat Biobased Bouwen. Hij is ook directeur innovatie bij NPSP, een bedrijf dat biobased, vezelversterkte kunststof producten voor de bouw, design, mobiliteit en industrie ontwikkelt. NPSP won de prijs voor het duurzaamste bedrijf in de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie. Kees van Wuyckhuyse (GreenHuus) Kees van Wuyckhuyse is architect en interieurarchitect. Daarnaast is hij CEO van GreenHuus, een eco-hotelconcept dat volledig cradle to cradle en zelfvoorzienend is. Zo gebruikt GreenHuus zonnepanelen en zonnecollectoren voor de productie van energie en accu’s van lood-kristal voor de opslag van energie. Jamie Hornis (BlueCity) Jamie Hornis studeerde Interactive media design aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Bij BlueCity is ze onder meer designer. BlueCity is de Rotterdamse broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Tijdens het mini-symposium geeft ze een trendpresentatie. Joost Vette (Fungalogic) Joost Vette werkt bij startup Fungalogic, dat circulaire thermische- en akoestische isolatiematerialen ontwikkelt van mycelium en biomassa reststromen. Daarnaast is hij docent-onderzoeker bij de Avans en HZ hogescholen op het expertisegebied Biobased Bouwen, gericht op het ontwikkelen, valoriseren en uitdragen van kennis over de toepassing van biobased bouwmaterialen, met een focus op mycelium composieten. U kunt zich  bij Greenport Westholland   aanmelden voor de excursie en voor het het mini-symposium. Later dit jaar wordt ook “Week van de biobased insectenkweek” (7-11 oktober) en “Week van de biobased textiel en papier” (9-13 december) georganiseerd.

BioBoost 

Dit project heeft als doel om een biobased ontwikkeling van de tuinbouw in Europa te stimuleren. In het BioBoost project werken triple-helix partners uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk samen om de ontwikkeling van een biobased economie in de tuinbouw te stimuleren.

Interreg 2 Seas Mers Zeeënlogo CBCI intereg EU 2seas

Interreg 2 Zeeën 2014-2020 is een Europees territoriaal samenwerkingsprogramma voor Engeland, Frankrijk, Nederland en België (Vlaanderen). Het Programma is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en heeft een totaalbudget van 241 miljoen euro om projecten te ondersteunen voor de periode van 2014 tot 2020. De algemene doelstelling is het ontwikkelen van een innovatief, kennis- en op onderzoek gebaseerd, duurzaam en inclusief 2 Zeeën-gebied, waar natuurlijke hulpbronnen worden beschermd en de groene economie wordt bevorderd. De Interreg 2 zeeën strategie stimuleert samenwerking binnen zeven specifieke doelstellingen: (1) randvoorwaarden voor innovatie, (2) technologische innovatie, (3) sociale innovatie, (4) koolstofarme technologieën, (5) aanpassingen aan klimaatverandering, (6) efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen en materialen en (7) circulaire economie. BioBoost is goedgekeurd onder de laatste doelstelling.

Growing a Green FutureGrowing a Green Future-nieuws

Binnen Interreg IV werd in ‘Groene Grondstoffen’ succesvol geëxperimenteerd met lokaal geteelde biomassa zoals vezelhennep en miscanthus. Biogebaseerde materialen kennen echter nog teveel beperkingen en dienen verder geperfectioneerd te worden door middel van praktijkonderzoek. Pas dan kunnen MKB/KMO bedrijven echt aan de slag gaan met deze materialen. ‘Growing a green future’ pakt dit en zet een brede waaier van nieuwe ketens op in de biogebaseerde economie. Meer informatie vindt u op de site van grensregio.eu

Terug naar agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *