GreenHuus bouwt ecohuisjes in recreatiegebied met behulp van publiek

geplaatst in: Artikel, Nieuws | 0

greenhuus-ciculaire-ecolodgeDertig zelfvoorzienende, circulaire ecolodges en een receptiegebouw verrijzen op Kabbelaarsbank aan het Zuid-Hollandse Grevelingenmeer.
Met de huisjes willen de ondernemers van Ecopark GreenHuus Grevelingenmeer laten zien hoe je vakantie kunt vieren en wonen zonder de natuur aan te tasten. De ondernemers betrekken daarbij in een vroeg stadium omwonenden en geïnteresseerden bij het project, door hen de mogelijkheid te bieden om te investeren in de ecolodges middels crowdfunding. De eerste GreenHuus is inmiddels geplaatst.

Natuur is de baas

‘Op Ecopark Greenhuus kun je recreëren en overnachten in een natuurgebied, zonder de natuur schade toe te brengen’, zegt ondernemer en zakelijk brein Mike Dreisch, die samen met architect Kees van Wuyckhuyse GreenHuus opzette. GreenHuus biedt zo een alternatief voor de gigantische vakantieparken voor massatoerisme die aan de kust en in de duinen verrijzen. ‘En de lodges zijn een pilot voor “gewone” permanente huizen. We willen ook projectontwikkelaars en bouwbedrijven inspireren.’

“De natuur is de baas” is de stelregel van GreenHuus. De huisjes zijn niet alleen zelfvoorzienend, CO2-negatief en gemaakt van duurzaam ecologische materiaal; ze zijn ook verplaatsbaar. Zodra de natuur schade ondervindt van het natuurtoerisme, wordt het huisje opgepikt en op een andere plek neergezet. ‘We hebben al een ecolodge verplaatst uit een gebied waar wilde orchideeën waren gegroeid.’

Crowdfunding

Om ook geïnteresseerde natuurminnaars en mensen uit de omgeving bij het project te betrekken heeft GreenHuus een crowdfund-campagne op touw gezet. Die is geslaagd; via crowdfunding bij Oneplanetcrowd hebben de ondernemers drie ton aan financiering binnengehaald. Het geld is bestemd voor de bouw van nog vier lodges, het receptiegebouw en het eco-netwerk op de eerste locatie van Ecopark GreenHuus. Hiermee is het doelbedrag gehaald, maar enthousiaste investeerders kunnen nog steeds instappen zodat GreenHuus het park verder kan ontwikkelen. De ondernemers hebben hun zinnen gezet op een lening van zes ton bij de crowd tegen een rente van 5 procent en pandrecht van het huisje.

Rust en stilte

Dreisch en van Wuyckhuyse wilden het recreatiegebied waarop Ecopark GreenHuus werd ontwikkeld, teruggeven aan de natuur.  Met dit doel hebben ze voor water, niveauverschillen en bosjes gezorgd op dit deel van Kabbelaarsbank. Het leverde het gebied de herbestemming van natuurgebied op. Inmiddels is de eerste ecolodge geplaatst.

Wie een ecolodge huurt stapt zo van zijn lodge het natuurgebied van negen hectare in. Natuurliefhebbers hoeven niet op de fiets naar het drukke strand, maar bivakkeren in de stilte en rust van Kabbelaarsbank. De ecolodges zijn vanaf april te huur voor natuurminnende toeristen. Na de jaarwisseling is het mogelijk om via GreenHuus-partner Qurios een huisje te reserveren.

logo greenhuusVoor meer informatie over het project zie:

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *