Elena denkt na over een verbouwing bij haar thuis. Kan dat ook op een duurzame manier? En is dat betaalbaar? Over muren van stro en bamboe vloeren.
Bij ‘Groen licht’ van de VARA een interview over groen verbouwen. Met onder andere Sissy Verspeek van Agrodome bij de ICDubo.
Het bijbehorende artikel van de VARA, over bouwen met natuurlijke materialen:
Elena heeft bouwplannen. Ze wil haar bestaande huis graag vergroten en heeft de bouwtekeningen al laten maken. Kan dat ook groen, verbouwen?
Frans van de Sande en Margriet Schipper wonen op het Brabantse platteland en verbouwen hun schuur tot een duurzame bed en breakfast . Ze willen zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn, en hebben kippen, varkens en een eigen moestuin. Als je zo groen bezig bent, wil je natuurlijk ook duurzaam verbouwen. Frans: “Wanneer je de weg weet, dan lukt het wel. Maar voordat we zover waren, heb ik er toch wel echt een heuse studie van moeten maken om te kijken wat er is aan duurzame en natuurlijke materialen. Ik kwam steeds de website groenebouwmaterialen.nl tegen en dat is onze hofleverancier geworden.”
Thomas Pijnenborgh van groenebouwmaterialen.nl : “In de reguliere bouw wordt er nog veel gebruik gemaakt van synthetische materialen. Die kosten veel energie om te maken en zorgen ervoor dat een huis al voordat je het in gebruik neemt een grote voetafdruk heeft. We moeten toe naar het gebruik van meer biobased materialen, dus materialen uit de natuur. Of recyclingproducten zoals metisse, isolatie gemaakt van gerecyclede kleding.” Het isolatiemateriaal in de B&B komt van gerecyclede spijkerbroeken en ander textiel.
Ook heb je dan automatisch een goed binnenklimaat, doordat natuurlijke materialen vocht goed reguleren. “Tegenwoordig isoleren we huizen vaak té goed en worden ze helemaal potdicht gemaakt. Vocht kan daardoor ook niet meer in en uit, waardoor je speciale ventilatiesystemen nodig hebt. Met natuurlijke materialen creëer je een zogeheten ‘damp-open’ isolatie, waardoor de vochtbalans in je huis beter wordt”, zegt Thomas.
Bij de WoonWijzerwinkel in Rotterdam kun je onafhankelijk advies krijgen op het gebied van duurzame bouwmaterialen. Sissy Verspeek (adviseur duurzaam bouwen) van Agrodome vertelt dat hout altijd een goede eerste stap is: “het is duurzaam, flexibel, en neemt zelfs CO2 op.” En op wat voor manieren kan je nog meer duurzaam isoleren? “Nou, met stro bijvoorbeeld!”, zegt Sissy. “Stro is een heel ruw materiaal, dat bijna gelijk van het land je muren in kan. Het kost dus heel weinig energie om te maken.” En je hebt echt geen last van muizen of brandgevaar. Andere natuurlijke materialen die je kunt gebruiken als je je huis verbouwt zijn kurk, geperst rijstvlies of bamboe. Deze materialen kosten veel minder energie om te maken dan synthetische bouwmaterialen en gaan net zo lang mee. Op dit moment zijn de duurzame alternatieven gemiddeld genomen zo’n 10% duurder dan reguliere materialen. Maar omdat bij een verbouwing het meeste geld naar het arbeidsloon gaat, valt dat op de totale bouwsom weer reuze mee.
Bron: VARA. Deze video is ook te zien via uitzending gemist .
Geef een reactie