December – 2018
Hier is dan alweer de derde Nieuwsbrief van Growing a green future. We zijn met 10 partners en grote groep bedrijven flink aan de slag en maken ons op voor het derde en laatste jaar van dit project, wat wij toch wel zien als het oogstjaar. Binnen het project werken we met verschillende werkpakketten. Binnen werkpakket zes is er ook aandacht voor nieuwe vezel toepassingen voor papier en daar wordt ook gekeken naar hennep.
Ken jij alle toepassingen van industriële hennep?
Ongeveer alle delen van de hennepplant kunnen voor diverse toepassingen aangewend worden. Ken jij ze allemaal? De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Helaas spreekt dit niet geheel in het voordeel voor het uitbouwen van een hennepketen. Voor elke toepassing zijn er andere rassen ter beschikking, andere teelttechnieken, andere machines. Welke zijn de meest beloftevolle sectoren?
Het goede nieuws
Hennep is zeer eenvoudig te telen: eens het zaadje in de grond zit, kan je de plant gewoon laten groeien tot aan het oogstmoment. Bovendien kunnen zo goed als alle delen van de plant gebruikt worden in diverse toepassingen. de bloemen en de bladeren kunnen gebruikt worden in thee en kennen medicinale toepassingen; het zaad kan gebruikt worden als voeder en voeding, het kan gepeld en ongepeld gegeten worden of geperst worden tot olie; de vezels zijn interessant voor textieltoepassingen, voor technische toepassingen zoals gebruik in vezelversterkte kunststoffen, als isolatiemateriaal, voor papierproductie; de houtachtige delen van de stengel, de scheven kunnen dan weer dienen als veevoeding, stalstrooisel omdat het veel vocht absorbeert, maar ook als basis voor kalkhennepblokken die gebruikt worden als bouwmateriaal, enzovoort.
Het minder goede nieuws
Het verkennen van die mogelijkheden is razend interessant. Alleen, hoe bekom je nu die verschillende grondstoffen? Voor je het hennepzaadje de grond in stopt, heb je best een beeld van de toepassingen waarvoor je hennep wilt gaan telen. Een dubbeldoelteelt, waarbij zowel het zaad als het stro wilt oogsten ziet er namelijk anders uit de teelt voor enkel het stro. De gebruikte rassen zijn anders, de zaaidichtheid is verschillend, de oogstmachines zijn divers, … Helaas zijn niet alle machines en verwerkingslijnen beschikbaar in Vlaanderen.
Op verkenning
Binnen growing a green future worden verschillende valorisatiepistes verkend. Er is het werkpakket waarin Millvision onderzoekt welke agroreststromen als duurzame grondstof kunnen dienen voor papier of karton. Om de performance van het papier te boosten is het noodzakelijk om er een hoogwaardige vezelstroom zoals hennep bij te mengen. In het werkpakket dat Agrodome trekt staan biogebaseerde bouwmaterialen centraal, waarin ook isolatiematerialen met hennepvezels in aan bod komen. Ten slotte organiseerden we op dinsdag 6 november een inspiratiesessie rondom de mogelijkheden van lokale textielproductie op basis van natuurlijke vezels zoals hennep. Mensen uit veel verschillende sectoren kwamen opdagen en er was een boeiende uitwisseling van ideeën. Begin 2019 staat er nog een inspiratiesessie op het programma waarbij de mogelijkheden van natuurlijke vezels in biocomposieten uitgelicht worden. Hou hiervoor de agenda in de gaten. Voor alle deze verschillende toepassing bekijken we met Inagro welke de teeltopties zijn en hoe we langzaam maar zeker een duurzame keten hierrond kunnen uitbouwen.
Bekijk zeker ook de uitzending op PlattelandsTV over de teelt:
Bekijk uitzending
Industriële hennep telen: hoe begin je er aan?
Als je als landbouwer overweegt om hennep te beginnen telen, overloop dan zeker goed alle mogelijkheden. Inagro staat u graag met raad en daad bij.
Contacteer hiervoor:
Veronique De Mey
Veronique.demey@inagro.be – 0032 51 27 33 90
Of Jan Leenknegt
Jan.leenknegt@inagro.be – 0032 51 27 33 81
Het project ‘Growing a green future’ is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Meer info: www.grensregio.eu
Geef een reactie