Hout in de bouw: mythes ontkrachten en de kloof tussen bouw en bosbouw overbruggen

geplaatst in: Artikel, Project | 0

Artikel in Futurebuild van ASBP over het onderzoeksproject IMPACCT

Het originele artikel in het Engels 

In het originele artikel staan veel links naar organisaties een aanvullende informatie. Die zijn hier weggelaten.


ASBP en het IMPACCT onderzoek

Bij de Alliance for Sustainable Building Products ( (ASBP) leiden we een uniek onderzoeksinitiatief genaamd IMPACTT (Innovative Mapping and Processes to Advance Construction Timber Transparency). Het project heeft als doel de kloof tussen bosbouw en bouw te overbruggen en het bewustzijn te vergroten over duurzame bosbouwpraktijken en de milieueffecten van het verkrijgen van hout. Door de toeleveringsketens van geselecteerde houten gebouwen in heel Europa te traceren – van gebouwen tot het bos van herkomst – willen we een duidelijker beeld geven van de reis van hout, de koolstofimpact en de biodiversiteitsomstandigheden bij de bron. De bevindingen worden gepresenteerd als interactieve kaarten, die een visueel aantrekkelijk hulpmiddel bieden om de vaak complexe toeleveringsketens achter houtproducten te communiceren.

IMPACTT is een gezamenlijke inspanning onder leiding van ASBP, een non-profitorganisatie die zich toelegt op het promoten van duurzame bouwpraktijken. Het project brengt partners samen, waaronder PEFC UK (Programme for the Endorsement of Forest Certification), Double Helix Tracking Technologies, Woodknowledge Wales, Stichting Agrodome, Stora Enso, Eurban en TDUK (Timber Development UK). Het wordt genereus gefinancierd door Built by Nature, een netwerk en subsidieverstrekkend fonds dat zich richt op het versnellen van de verschuiving naar hout en biobased constructie.

De primaire output van IMPACCT

De primaire output van dit project zal bestaan ​​uit openbaar beschikbare interactieve supply chain-kaarten die worden gehost op Sourcemap, een bekend platform dat wordt gebruikt door wereldwijde merken zoals Ferrero, Mars, Timberland en The North Face. Deze interactieve aanpak stelt gebruikers in staat om QR-codes te scannen die op geselecteerde gebouwen zijn geplaatst om toegang te krijgen tot gedetailleerde supply chain-kaarten, die onthullen waar het hout vandaan komt en de bijbehorende milieueffecten. Met de introductie van de Europese Unie Deforestation Regulation (EUDR), die de openbaarmaking van de oorsprong van specifieke grondstoffen verplicht stelt, is het belang van traceerbaarheid relevanter dan ooit.


Enquête bouw- en bosbouwsecto

Het IMPACTT-project heeft ook tot doel om de kenniskloof tussen de bouw- en bosbouwsector te onderwijzen en te dichten. Hout is het meest gebruikte biobased product in de bouw, met ongeveer 40% van het hout wereldwijd dat naar de bouwsector gaat. Toch weten veel mensen in de bouwsector weinig over bosbouw. ​​Om dit aan te pakken, hebben we een enquête gehouden onder belanghebbenden in de bouwsector. Tot nu toe heeft de enquête 60 reacties ontvangen, waarbij architecten 30% van de respondenten uitmaken.

cirkeldiagram met beroepen of rollen
Vraag 1: Geef aan tot welke beroepsgroep je hoort

 

De enquête leverde interessante inzichten op. We vroegen deelnemers om zelf hun kennis van duurzaam bosbeheer te beoordelen, en 40% beoordeelde zichzelf als gemiddeld begrip hebbend. Bijna gelijke verhoudingen van respondenten gaven aan dat ze een goed (7-8) en slecht (3-4) kennisniveau hadden.

cirkeldiagram met een indicatie over de kennis van duurzaam bosbeheer
Vraag 3. Kun je aangeven hoeveel kennis je hebt over duurzaam bosbeheer?

 

Vervolgens vroegen we hen om hun begrip van duurzame bosbouw te beschrijven, wat we vergeleken met de definitie van duurzaam bosbeheer die in 1993 werd geformuleerd op de pan-Europese ministeriële conferentie over de bescherming van bossen in Europa als:

“Het beheer en gebruik van bosgebieden op een manier en in een tempo dat hun productiviteit, biodiversiteit, regeneratiecapaciteit, vitaliteit en hun potentieel om nu en in de toekomst relevante ecologische, economische en sociale functies op lokaal, nationaal en mondiaal niveau te vervullen, in stand houdt en dat geen schade toebrengt aan andere ecosystemen.”

Bemoedigend genoeg toonde 38% van de respondenten van de enquête een zeer goed begrip van SFM, dat meerdere aspecten omvat zoals ecologische, economische en sociale functies, het behoud van biodiversiteit en het verzekeren van duurzame productiviteit en regeneratie. Ongeveer 20% had een gedeeltelijk begrip, waarbij een of meer kritische componenten ontbraken, terwijl 42% een beperkt begrip toonde en zich richtte op nauwere aspecten zoals certificering of lokale economische impact zonder de volledige reikwijdte van duurzame bosbouwprincipes aan te pakken. Het is interessant om de resultaten van de zelfevaluaties te vergelijken met daadwerkelijke evaluaties. Vaak kiezen respondenten bij het invullen van vragenlijsten voor een neutrale optie, waarbij ze zichzelf in het midden van een schaal plaatsen, en dat is wat we hebben waargenomen. De realiteit is meer gepolariseerd gebleken, waarbij de meerderheid van de respondenten in de bouwsector die de enquête hebben ingevuld, een zeer goed of slecht begrip van duurzame bosbouw lieten zien.

We hebben ook de factoren onderzocht die in overweging werden genomen bij het specificeren van hout voor projecten. Het is niet verrassend dat kostenoverwegingen bovenaan de lijst stonden, maar dit werd overtroffen door technische prestaties. Bemoedigend genoeg gaven veel respondenten ook prioriteit aan certificeringsschema’s (waarborgen dat hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen) en de herkomst van het hout. Beschikbaarheid van hout, esthetische kwaliteiten en de koolstofimpact van de inkoop waren ook belangrijke overwegingen

factoren van invloed zijn om hout te gebruiken voor jouw project
Vraag 5. Welke factoren zijn van invloed om hout te gaan gebruiken voor jouw project.

 

Met name de open vraag leverde rijke gegevens op

De meest onthullende vraag was echter: “Zijn er aspecten van houtwinning of bosbouw die volgens u vaak verkeerd worden begrepen of over het hoofd worden gezien?”. Deze open vraag leverde rijke gegevens op, die een groeiende vraag naar meer kennis lieten zien en de groeiende agenda voor houten gebouwen benadrukten. De antwoorden waren geclusterd rond vijf hoofdthema’s:

  • Bosbeheerpraktijken: Misverstanden over bosbouwpraktijken en verschillen tussen duurzame en niet-duurzame houtkap kwamen vaak voor. Respondenten riepen op tot meer duidelijkheid over specifieke bosbouwpraktijken, zoals hakhout, agroforestry en kaalkap, en hun duurzaamheidsimpact.
  • Zelfgekweekt versus geïmporteerd hout: Het gebruik van lokaal hout wordt over het algemeen als gunstig gezien. Tegelijkertijd wezen sommige respondenten erop dat de koolstofimpact van transport relatief laag is in vergelijking met de ecologische voordelen van het duurzaam verkrijgen van hout in het algemeen, en dat er problemen zijn met de beschikbaarheid van hout voor bepaalde toepassingen.
  • Technische aspecten van hout als bouwmateriaal: Er is verwarring over de sterkte, duurzaamheid en andere eigenschappen van verschillende houtsoorten, zowel lokaal als geïmporteerd. Er bestaan ​​ook misverstanden over de circulaire impact van houtwinning en kwaliteitsvergelijkingen tussen regio’s zoals het VK en Scandinavië.
  • Koolstofvastlegging en biodiversiteitseffecten: Respondenten merkten op dat er behoefte is aan meer educatie over de koolstofeffecten van hout in de levenscyclus, inclusief het gebruik ervan in gebouwen als koolstofopslag en de impact ervan op de biodiversiteit.
  • Kennis van Chain of Custody-certificeringsschema’s: Verschillende respondenten benadrukten een gebrek aan begrip van certificeringsschema’s zoals PEFC of FSC en riepen op tot diepere kennis die verder gaat dan het accepteren van certificeringen voor zoete koek.

Met deze inzichten werken we nu aan het aanpakken van deze problemen, door betrouwbare bronnen en feiten te bieden om de bouwsector te helpen houtinkoop en bosbouw beter te begrijpen. Built by Nature heeft, in samenwerking met andere organisaties, een uitstekend rapport geproduceerd dat enkele van deze aspecten behandelt: Discussing Timber Myths. Ons project zal specifieke aspecten van houtinkoop en bosbouw vanuit een Brits perspectief onderzoeken.

Het IMPACTT-project zal in februari worden afgerond en we zullen een rapport publiceren waarin deze mythes worden aangepakt en onze toeleveringsketenkaarten worden gepresenteerd. Naarmate we dichter bij de voltooiing van het project komen, kijken we ernaar uit om onze bevindingen te delen en bij te dragen aan duurzamere en transparantere houtvoorzieningsketens. Om op de hoogte te blijven van het project, bezoek onze website, abonneer u op onze nieuwsbrieven of volg onze pagina op LinkedIn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simon Corbey, CEO van ASBP, via simon@asbp.org.uk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *