Innovative Mapping and Processes to Advance Construction Timber Transparency (IMPACCT)
De relatie tussen bosbouw en de bouwsector is complex. Een nieuw onderzoeksproject, geleid door de Alliance for Sustainable Building Products (ASBP), streeft naar verbetering van traceerbaarheid en transparantie in massieve houten toeleveringsketens met behulp van digitale technologie.
Bossen spelen een cruciale rol bij het behoud van de gezondheid van de planeet, waaronder koolstofopslag en behoud van biodiversiteit. De bouwsector gebruikt wereldwijd ongeveer 40% van houtproducten, maar toeleveringsketens maken het moeilijk om het positieve effect van duurzame houtwinning te begrijpen.
Er is een kloof tussen bosbouw en bouw. Zelfs goed geïnformeerde personen binnen de bouwindustrie missen vaak uitgebreide kennis over de gevolgen van de bronnen van houtproducten, wat leidt tot voortdurende discussies over de duurzaamheid van houtoplossingen en zorgen over mogelijke schade aan biodiversiteit door oogstpraktijken.
Gezien de toenemende populariteit van houten constructies, zoals kruisgelamineerd hout (CLT) en gelamineerd fineerhout (LVL), onder architecten en bouwers, is het aanpakken van deze kenniskloof van groot belang.
Vandaar de lancering van Innovative Mapping and Processes to Advance Construction Timber Transparency (IMPACTT). Dit onderzoeksproject heeft tot doel mythes rondom de milieu-impact van het sourcen van houtproducten te ontkrachten en tegelijkertijd de kloof tussen de bosbouw- en bouwsectoren te overbruggen.
De leiding van dit initiatief is in handen van de Alliance for Sustainable Building Products (ASBP), een non-profitorganisatie die zich toelegt op het promoten van het gebruik van aantoonbaar duurzame bouwproducten. Het project wordt gezamenlijk ondersteund door belangrijke partners, waaronder het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC UK), Double Helix Tracking Technologies, Agrodome, Woodknowledge Wales, Stora Enso en Eurban, met aanvullende steun van CEI-Bois en Timber Development (TDUK). Het project wordt royaal gefinancierd door Built by Nature, een netwerk en een fonds dat tot doel heeft de overgang naar hout- en biogebaseerde bouw te versnellen.
Een weg naar transparantie
De kernoplossing die wordt voorgesteld door het IMPACTT-project is het vergroten van de transparantie van houttoeleveringsketens in de bouw. Dit zal worden bereikt door de toeleveringsketens van vijf/zes houten gebouwen te traceren. Het project zal de koolstofvoetafdruk en biodiversiteitsomstandigheden in de bijbehorende bossen identificeren en deze gegevens vervolgens presenteren via interactieve toeleveringsketenkaarten.
Bovendien streeft dit project ernaar QR-codes te introduceren voor houten gebouwen, waardoor gebruikers kunnen scannen en toegang krijgen tot een kaart met de locaties van houten gebouwen. Deze interactieve kaarten stellen gebruikers in staat om gebouwdetails te verkennen, waaronder foto’s, gebruikte houtsoorten en duurzaamheidsreferenties, zoals ingebedde koolstof. Gebruikers kunnen vervolgens de toeleveringsketen van houtproducten volgen, van zagerijen tot de bronbossen. Deze educatieve reis omvat informatie over bosbouwpraktijken in specifieke bossen, biodiversiteitsomstandigheden, koolstofopslag en andere essentiële duurzaamheidsgegevens.
Dergelijke interactieve toeleveringsketenkaarten bieden een duidelijke en boeiende communicatiemethode, vooral voor het complexe onderwerp van toeleveringsketens. Het uiteindelijke doel van het project is om gebouwgebruikers en de bredere bouwgemeenschap in staat te stellen geïnformeerde beslissingen te nemen en ontwikkelaars te inspireren om hout boven conventionele bouwmaterialen te prioriteren.
Invloed op houtcertificeringsschema’s
Het andere cruciale effect van het IMPACTT-project is het potentieel om houtcertificeringsschema’s te beïnvloeden, met name met de betrokkenheid van PEFC in dit project, om koolstof- en biodiversiteitsevaluaties te integreren.
PEFC is ’s werelds grootste certificeringssysteem voor duurzame op bos gebaseerde producten, met meer dan 280 miljoen hectare gecertificeerde bossen. Het schema wordt elke zeven jaar regelmatig herzien, met de volgende herzieningscyclus die dit jaar begint. PEFC onderzoekt al methoden om nieuwe criteria, waaronder koolstof- en biodiversiteitsevaluaties, te integreren in haar certificeringsprocessen, met projecten zoals koolstofvoorraden en emissiemapping van tropische bossen in West-Afrika. Dit onderzoeksproject zou kunnen dienen als een proof of concept en een aanzienlijke impact kunnen hebben op de implementatie van deze veranderingen.
Selectie van te traceren houten gebouwen
Het IMPACTT-project is officieel gestart in september 2023 en loopt een jaar. De eerste fase omvat de selectie van houten gebouwen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en andere Europese landen. Het project streeft naar de keuze van diverse soorten gebouwen met boeiende verhalen. Het doel is niet alleen om de duurzaamheid van houten structuren te benadrukken, maar ook om de unieke verhalen, missies en waarden van deze gebouwen voor hun gemeenschappen te benadrukken.
Mogelijke casestudy’s zijn gebouwen ten dienste van liefdadigheidsorganisaties, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en zorginstellingen. Daarnaast overweegt het project gebouwen die hergebruikt hout in hun gevels verwerken, evenals opmerkelijke structuren zoals het hoogste kantoorgebouw van massief hout in het VK en het hoogste hybride houten wooncomplex in Nederland. Een lijst van 42 recente houten gebouwen wordt momenteel overwogen.
Deze tekst is vertaald uit het Engels. Originele tekst : the-sustainable-timber-trail
Voor de laatste updates over de ontwikkeling van dit project, vragen of aanbevelingen, neem contact op met Simon Corbey, directeur van ASBP: simon@asbp.org.uk
IMPACTT project Poster for Healthy Buildings conferenceMeer lezen:
Geef een reactie