screenshot van de kennisbank biobased en circulair bouwen
Screenshot van de Kennisbank Bio-based en Circulair Bouwen


Door middel van trainingen, lezingen, exposities en het delen van informatie bevordert Agrodome het gebruik van ecologische bouwmaterialen. Vragen? Neem dan  contact op met Agrodome voor de mogelijkheden.

De Kennisbank Biobased en Circulair Bouwen voor informatie over materialen, producten en bouwconcepten.

Biobased wil zeggen ‘afkomstig uit de levende natuur’. “Het gaat om plantaardige of dierlijke materialen die opnieuw groeien binnen de tijd dat ze gebruikt worden”,  “Hout is het bekendst, maar ook vlas, hennep en wol zijn daar voorbeelden van.

Sinds enig tijd zijn ook materialen van minerale oorsprong die volledig en goed recyclebaar zijn of kunnen worden gecomposteerd toegevoegd aan deze kennisbank. Ook nieuwe ontwikkelingen en producten voor de weginfrastructuur krijgen hier een kans om zich te profileren.

Een van de voordelen van biobased en minerale materialen van natuurlijke oorsprong is dat deze in het algemeen minder belastend zijn voor het milieu en de gezondheid. Biobased materialen lenen zich veelal uitstekend voor dampopen bouwen.

Kijk verder op biobasedbouwen.nl

Voor aannemers, opdrachtgevers, studenten, enz.

“De kennisbank omvat gerichte, gebundelde informatie voor aannemers, opdrachtgevers, studenten en handhavers”, aldus Van der Burgh. “Hij geeft informatie over de toepassing. Als de juiste keuzes worden gemaakt, levert de uitvoering met biobased materialen helemaal geen probleem op. Bouw je verkeerd, dan kan bijvoorbeeld condens optreden. Sommige biobased materialen kunnen niet tegen vocht.”

‘Open source’

De Kennisbank Biobased en Circulair Bouwen is ‘open source’ en bevat voldoende vrij toegankelijke kennis om aan de slag te gaan en geen fouten te maken. Behalve over materialen en producten, biedt hij ook informatie over details en voorbeeldprojecten en een pagina met nieuwe materialen uit de Dutch Design Week, die voor een deel nog in ontwikkeling zijn.

Naast Product- en Projectinformatie is er ook een agenda en artikelen over ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen.

Bouwmarkten en Paviljoen

Om een groter publiek te bereiken blijven we de kennisbank uitbreiden voor nieuwe doelgroepen en bijzondere samenwerkingen.