Laag voor Laag: biobased isolatiematerialen succesvol toepassen

geplaatst in: Artikel, In de kijker | 0

Mooie publicatie over biobased isolatiemateriaal in middelhoge woningbouw

banner laag voor laagLeren van gerealiseerde projecten in Europa.
CHRITH Architects, LAB03 Architecten en Studio Inscape

Een analyse van EU projecten, vergeleken met de Nederlandse bouwpraktijk

In ‘Laag voor Laag’ zijn dertien gerealiseerde projecten uit Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk geanalyseerd en vergeleken met de Nederlandse bouwpraktijk. Het onderzoek laat zien hoe biobased isolatiematerialen succesvol kunnen worden toegepast in gestapelde woningbouw en welke lessen we in Nederland hieruit kunnen trekken. Heldere bouwtekeningen maken het boekje bijzonder waardevol.

Met ‘Laag voor Laag’ wordt een krachtig signaal afgegeven: de toekomst van de bouw ligt in een integrale benadering waar esthetiek, ecologie en innovatie samenkomen! De publicatie dient als inspiratiebron en praktisch handvat voor professionals die actief willen bijdragen aan duurzame gebouwde omgeving.

Download de publicatie gratis op: www.laagvoorlaag.eu

Het boekje is prachtig vormgegeven en al in het voorwoord wordt ik gegrepen door een heel mooi voorbeeld:

La Maison Feuillette, een eenvoudig strohuis, is in 1920 in Frankrijk gebouwd. Het ligt ongeveer 100 kilometer onder Parijs. Een boer uit de omgeving heeft de strobalen geperst en vervolgens naar de bouwplaats vervoerd. Daar staat op dat moment een houten skelet met een dak erop. De balen zijn ingebouwd in het houten skelet en zijn van binnen en van buiten met kalkstuc afgewerkt. De kwaliteit van het stro is in 2020 onderzocht en is nog in topconditie. De conservering van het stro is door de juiste details zeer goed gebleken.

Wonderbaarlijk dat een éénjarig natuurvezel dat alleen is bewerkt door de boer (deze perste het tot baal) en de aannemer (die het tussen het houten vakwerk inbouwde) na 100 jaar nog steeds in perfecte staat verkeert. De bewerkingsgraad was destijds minimaal en het toevoegen van het kalkstuc op de strovlakken toont aan dat een natuurvezel en een mineraal heel goed én heel lang samen kunnen werken.

Even verderop ontwierp de architect Le Corbusier -in dezelfde periode- gebouwen van beton en staal; een radicale omslag in de bouwwereld. Het luidde een periode in waarin het gebruik van deze materialen een enorme vlucht zou nemen. Er volgde een tijdperk waar de energiebronnen onuitputtelijk leken en niemand stilstond bij de mogelijke gevolgen van het lineaire economische systeem.

De bouwsector in Nederland en Europa staat nu, ruim een eeuw later, voor een andere radicale omslag om te kunnen blijven bouwen binnen de planetaire grenzen. Deze transitie in de bouw legt de nadruk op goed geïsoleerde gebouwen én het gebruik van hernieuwbare grondstoffen om zo de gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis af te remmen. La Maison Feuillette blijkt haar tijd ver vooruit.

Deze publicatie onderzoekt aan de hand van gerealiseerde voorbeelden hoe de natuurvezel als isolatie-materiaal zijn opschaling kan vinden in de woningbouw van de 21e eeuw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *