Biobased Gardens nieuwsbrief en biobased bouwen webinar

geplaatst in: In de kijker, Nieuws, Video | 0
logo biobased innovation gardens

Webinar ‘Biobased Bouwen in de praktijk!

Biobased Bouwen in de praktijk neemt een grote vlucht. Tijdens ons webinar van 26 mei 2021 namen vier sprekers die volop in de praktijk bezig zijn u mee.

Sissy Verspeek verteld over het biobased vakantiehuisje wat door Agrodome ontwikkeld is voor Growing a Green Future, Maarten den Hollander en Joost Dingemans werken met de bouwers en architecten van de toekomst. En Mark Reinders neemt u mee in de mogelijkheden van hennep. Heeft u het webinar gemist, dan kunt u dat hier terugkijken:

TERUGKIJKEN Biobased bouwen in de praktijk!

 

Onderwerpen in de nieuwsbrief van Biobased Gardens

  • Vanuit de Biobased Innovation Gardens
  • Vanuit Brabant: Maak kennis met Anne van Food Tech Brainport
  • Biobased Webinars (Lees meer)

Lees de nieuwsbrief van 27 juli 2021. 

 

Wilt u meer weten over de Biobased Webinars ?

Vanuit de Biobased Innovation Gardens hebben we ook in de afgelopen maanden meerdere webinars verzorgt over bouw, inhoudstoffen en de ketenontwikkeling van Miscanthus. De digitale mogelijkheden zorgen ervoor dat we sprekers vanuit heel Nederland mochten ontvangen, waaronder Mark Reinders van Hempflax en Sissy Verspeek van Agrodome.

Biobased bouwen is een van de ontwikkelingen die zich nu in een zeer snel tempo ontwikkeld. Binnen het project Growing a Green Future was het ontwerp van een biobased vakantiehuis al een belangrijk onderdeel. Samen met meerdere horecaondernemers werd gekeken hoe een vakantiehuis zo goed mogelijk voldoet aan de wensen van de ondernemers, en tegelijkertijd zo duurzaam mogelijk is bij de bouw, en het gebruik. Uiteraard was er ook aandacht voor de kennisbank Biobased en Circulair bouwen.

In het onderwijs is gelukkig volop aandacht voor de mogelijkheden die biobased bouwen biedt, zowel vanuit Scalda MBO Bouw en Logistiek als vanuit Hogeschool Zeeland worden studenten aan het werk gezet om gebouwen te ontwerpen en nieuwe biobased bouwmaterialen te proberen. Zo zal voor de nieuwe generatie werknemers in de bouw biobased grondstoffen al gewoon tot de standaard mogelijkheden behoren. Een bedrijf dat al jarenlang bekend is met de ontwikkelingen van biobased bouwmateriaal is Hempflax. Mark Reinders nam ons mee in de ontwikkelingen van producten, gemaakt van hennep. Geholpen door het gebrek aan bouwmateriaal is de afzet op dit moment groeiende. Dit biedt natuurlijk een grote kans, omdat nu meer bedrijven kennismaken met de producten.

Planten hebben vele inhoudstoffen. Niet alleen de vezels zijn interessant. Om een goed beeld te krijgen naar planten en de inhoudstoffen wordt er op de Karel de Grote Hogeschool al jarenlang samengewerkt met de Biobased Innovation Gardens. Jeroen Guens van het expertisecentrum Duurzame Chemie van Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen werkt met behulp van nieuwe technieken, waaronder superkritische CO2 extractie  een nieuwe duurzame extractietechnieken om stoffen uit planten te halen met een fungicide werking, kleurstoffen of antioxidanten.

Een bedrijf dat al druk bezig is om producten uit planten te winnen is het bedrijf GOVA met daaraan verbonden het Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw, oftewel VARTA. De heer Goossens werkt daar al jaren aan onderzoek naar optimale benutting van planten door het benutten van alle reststromen. Kleurstoffen en etherische olien zijn ontwikkelend, een nieuwe richting is het ontwikkelen van Nederlandse thee, specifiek gericht op mensen met diabetes.

Willem Kemmers van Impershield benadrukte nog maar dat het belangrijk is om alle bestaande kennis te gebruiken. Impershield maakt gebruik van kennis en technieken die al bekend waren in de tijd van de Maya’s om natuurhars te winnen. Deze hars is nu te gebruiken als coating onder andere in de bouw.

Webinar Inhoudstoffen terugkijken. Als het webinar niet goed start; zet dan de video 2 minuten verder.  .

De andere webinars zijn terug te kijken via de website van Biobased Gardens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *