Onderzoeksproject traceerbaarheid en transparantie van massief hout

geplaatst in: In de kijker, Nieuws, Project | 0

ASBP heeft samen met een aantal partners een onderzoeksproject gelanceerd om de traceerbaarheid en transparantie in de toeleveringsketens van massief hout te vergroten.

“From Forest to Frame” Challenge naar IMPACCT

Built by Nature, een netwerk en een subsidiefonds met als missie het versnellen van de transformatie van hout en biobased bouw, heeft €330.000 toegekend aan drie projecten uit haar eerste Challenge-initiatief. De “From Forest to Frame” Challenge werd gelanceerd in november 2022 met als doel de transparantie te vergroten rond de klimaatimpact van beslissingen die worden genomen langs de waardeketen van biobased constructie.

Het project van ASBP heet IMPACTT – Innovatieve Mapping en Processen om de Transparantie van Bouwhout te Verbeteren. ASBP is de projectleider, en werkt met met een team bestaande uit:Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC UK), DoubleHelix Tracking Technologies, Stichting Agrodome, Woodknowledge Wales, Stora Enso, en Eurban, met ondersteuning van CEIBois en TDUK.

Doel van het project

Het doel van het project is om te onderzoeken hoe we biodiversiteitsgegevens en bosgegevens kunnen overlayen op het PEFC-certificatiesysteem. We willen zes massief houten gebouwen uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland vinden waar we de massief houten elementen kunnen traceren tot aan bossen waar actieve metingen, monitoring en beheer van biodiversiteit hebben plaatsgevonden. We willen het oorspronkelijke bos veel dichter bij het gebouw brengen en onderzoeken hoe een QR-code op het gebouw deze aanvullende informatie over het bos aan de gebruiker van het gebouw kan verstrekken. PEFC is ’s werelds grootste certificatiesysteem voor duurzame op hout gebaseerde producten, met meer dan 280 miljoen hectare gecertificeerde bossen. Het PEFC-schema wordt elke 7 jaar regelmatig herzien, met de volgende herziening die dit jaar begint en naar verwachting 2-3 jaar zal duren. Gezien de interesse van PEFC in het integreren van koolstof- en biodiversiteitseffecten in hun programma’s, zou dit project een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de uitvoering van deze veranderingen.

Het project zal ook manieren onderzoeken om informatiekloven in de toeleveringsketen van massief hout aan te pakken en betere visualisatie mogelijk te maken met behulp van digitale supply chain mapping tools. Dit werk wordt geleid door Double Helix. Bovendien zullen we een dozijn interviews houden met belanghebbenden uit de industrie om hun begrip van de basisprincipes van duurzaam bosbeheer te peilen, om te begrijpen waar de leergaten zich bevinden, en vervolgens suggesties te doen voor middelen om die leemtes op te vullen.

De lancering van IMPACCT

We stellen Impactt voor tijdens de UK Construction Week in het NEC in Birmingham op 5 oktober om 14.10 uur in de Sustainability Hub, met sprekers van ASBP, PEFC, Double Helix en Stora Enso. Het ASBP-team zal gedurende drie dagen aanwezig zijn op stand T444 en heeft drie gesprekken georganiseerd: zie hier voor de details https://asbp.org.uk/upcomingevents

De andere twee projecten die gefinancierd zijn onder de Forest to Frame Challenge worden geleid door onderzoeks- en onderwijsadviesbureau EVOLVING FORESTS en W/E consultants in Nederland.

Biodiversiteitsmeting is een snel evoluerende wetenschap, maar de overgangsregelingen voor Biodiversity Net Gain (BNG) zullen sluiten in november 2023, en BNG-uitvoering wordt een verplichte eis voor de overgrote meerderheid van huizenbouwers en ontwikkelaars bij alle ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, dus we moeten allemaal snel leren. Massief hout heeft het potentieel om de ingesloten impact van de bouw te verminderen in vergelijking met meer conventionele materialen zoals beton en staal. Het is sterk en licht en heeft als natuurlijk materiaal een sterke esthetische aantrekkingskracht. Dit werk volgt op onze Mass Timber Insurance Playbook, dat gratis te downloaden is van onze website.

Over ASBPASBP logo

De Alliance for Sustainable Building Products (ASBP) is een cross-sectorale, non-profit, ledenorganisatie bestaande uit fabrikanten en distributeurs van bouwproducten, specificatoren, ontwerpers, aannemers, organisaties met een publiek belang en duurzaamheidsorganisaties, en andere bouwpraktijkmensen. De ASBP zet zich in voor het versnellen van de overgang naar een hoogwaardige, gezonde en koolstofarme gebouwde omgeving door het bevorderen van het grotere begrip en gebruik van bouwproducten die aantoonbaar hoge normen van duurzaamheid halen. De Alliance for Sustainable Building Products werd gelanceerd tijdens een evenement in het Palace of Westminster in november 2011 en heeft nu meer dan 130 leden. Zie www.asbp.org.uk voor meer informatie.

De andere twee projecten die gefinancierd zijn onder de Forest to Frame Challenge worden geleid door het onderzoeks- en onderwijsadviesbureau EVOLVING FORESTS en de consultants van W/E in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *