Opties voor de teelt van vezelgewassen voor biobased bouwmaterialen in de Nederlandse landbouw

geplaatst in: Nieuws | 0

Kansrijke teelten en bijbehorende bedrijfstypen

Dit onderzoek, uitgevoerd door Wageningen Economic Research in opdracht van Wageningen UR – Raad van Bestuur, kijkt naar de mogelijkheden om gewassen te telen die gebruikt kunnen worden als bouwmaterialen in Nederland. Het doel is om te zien hoe de landbouw kan helpen bij de uitdagingen van de biobased bouwsector.

Belangrijke punten die in het onderzoek naar voren komen zijn:

  1. Gewassen voor bouwmaterialen: Het rapport identificeert welke gewassen geschikt zijn om te dienen als bouwmateriaal. Voorbeelden van zulke gewassen zijn hennep, vlas, en riet.
  2. Bedrijfstypen: Er is gekeken naar hoe deze gewassen passen binnen verschillende soorten landbouwbedrijven.
  3. Bijdrage aan biobased bouwsector: De mogelijkheden om met deze gewassen bij te dragen aan de duurzame bouwsector worden verkend. Dit kan helpen om minder afhankelijk te worden van traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal, die minder milieuvriendelijk zijn.
  4. Economische en milieukundige voordelen: Het rapport bekijkt ook de potentiële economische voordelen voor boeren en de milieuwinst door de inzet van deze gewassen als bouwmateriaal.

Het rapport geeft een overzicht in kansrijke mogelijkheden voor de teelt van gewassen voor bouwmaterialen.

M.J.G. Meeusen en C.A.J. van Ruiten, 2024. Opties voor de teelt van vezelgewassen voor biobased bouwmaterialen in de Nederlandse landbouw. Wageningen, Wageningen Economic Research, Rapport 2024-043. 88 pp.; 0 fig.; 26 tab.; 61 ref.

Trefwoorden: vezelgewassen, hennep, vlas, olifantsgras, biobased bouwen, bouwmaterialen

Dit rapport is gratis te downloaden op   WUR.nl / Opties voor de teelt van vezelgewassen voor biobased bouwmaterialen in de Nederlandse landbouw/ of op www.wur.nl/economic-research (onder Wageningen Economic Research publicaties)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *