Slotbijeenkomst van het Vlaanderen-Nederland Interreg project

geplaatst in: In de kijker, Project | 0


Growing a Green Future

Een biobased vakantiehuis, verschillende soorten bouwmaterialen, papiertoepassingen, biocides van boerenwormkruid en lokaal geteelde goudbloemen….


Op 17 december 2019 in het Trainingscentrum, Zeelandweg 2, Terneuzen was de Slotbijeenkomst van het Vlaanderen-Nederland Interreg project


Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

In de afgelopen drie jaar heeft Growing a Green Future samen met partners binnen het Interreg project ‘Growing a Green Future’ gewerkt aan een bijdrage aan de biobased ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen. Lokaal geteelde grondstoffen die ook lokaal verwerkt kunnen worden tot eindproduct. Zo profiteert een hele regio, van akkerbouwer tot (MKB)bedrijf tot de consument van de biobased economy. In de zoektocht naar nieuwe teelten en toepassingen hebben we veel kansen gezien, zoals:

  • Spruitenstronken als verrassend goed materiaal voor papier en karton
  • Hennep, als zeer belangrijke grondstof, is nu ook in Vlaanderen te telen
  • Goudsbloem levert grondstoffen voor cosmetica, maar ook voor verf

Resultaten

Vanuit GaGF gingen we diep in op de thema’s bouw, natuurvezels, natuurlijke oliën en natuurlijke biocides.

Tijdens de inspiratiesessies kijken we naar de thema’s bouw en kleinschalige bioraffinage. Dit biedt kansen voor akkerbouwbedrijven om de geteelde producten niet alleen te bewaren maar verder te raffineren tot een grondstof met een hogere, stabielere prijs. De inspiratiesessie natuurlijke biocides gaat in op de (lange) zoektocht naar natuurlijke en duurzame middelen, die mogelijk een zeer grote rol gaan spelen bij de bestrijding van ziekten en plagen in de akkerbouw.

Symbolische onthulling Biobased vakantiehuis

Dhr. H. Polman, Commissaris van de Koning, onthulde samen met Stichting Agrodome de presentatie van het Biobased vakantiehuis op de innovatiemarkt, zoals dat ontwikkeld is in het project en gebouwd zal worden in de gemeente Noord-Beveland.

Het Interreg Vlaanderen- Nederland project Growing a Green Future wordt eind 2019 afgerond. Op de bijeenkomst zijn de resultaten van het project gedeeld en werd vooruit gekeken naar mooie vervolgstappen. Natuurvezels spelen een belangrijke rol in de bio economy. In ‘Growing a Green Future’ hebben de projectpartners verdere stappen kunnen zetten in de verwaarding en toepassingsmogelijkheden van natuurvezels.

Het project ‘Growing a Green Future’ is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer informatie: www.grensregio.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *