Een al eerder circulerend verwijt aan de Nederlandse milieuprestatieregels wordt nu bevestigd in een verkennend TNO-rapport: er wordt geen rekening gehouden met het feit dat bouwhout hergroeit en dat hout dus netto CO2 opslaat.
Hout dat voor lange tijd wordt opgeslagen, zoals in een woning of een bedrijfsgebouw, is goed voor het milieu.
Opslag van CO2 in houtbouw hoort in LCA’s
Het biogene karakter van de positieve opslagcapaciteit van CO2 in hout wordt niet in de MPG (Milieu Prestatie Gebouwen)-berekeningen meegenomen. Terwijl dat wel, sinds januari van dit jaar, in de Europese norm EN15804, voor LCA’s voor bouwproducten een aparte categorie vormt. LCA’s (Life Cycle Analysis) vormen de basis van de MPG, die normen stelt voor de duurzaamheid van gebouwen.
Analyse door TNO van houtskeletbouw en kruislaaghout
TNO voerde een analyse uit op twee woningcasco’s, één in houtskeletbouw (HSB) en één op basis van kruislaaghoutbouw, gebruikmakend van de nieuwe norm. De netto CO2-emissie van het casco werd in het geval van HSB met de helft verlaagd, bij bouw in kruislaaghout was de CO2-uitstoot van het gebouw na honderd jaar zelfs negatief.
Verder onderzoek naar houtbouw
De cijfers kunnen alleen nog maar nog gunstiger worden voor houtbouw na verder onderzoek, concludeert TNO. Zo is bij de berekening van standaard-casco’s uitgegaan, niet van huizen die geoptimaliseerd zijn voor deze bouwmaterialen.
Ook stelt TNO dat de MPG ten onrechte uitgaat van het verbranden van hout na 100 jaar dienst gedaan te hebben. Dat is in de huidige en toekomstige circulaire economie niet aannemelijk, zeker omdat bij houtbouw vaak al vanaf het begin rekening wordt gehouden met losmaakbaarheid en het opnieuw inzetten van het bouwmateriaal.
Rekening houdend met deze factoren zou hout als bouwmateriaal nog veel gunstiger uitkomen in de berekeningen.
Geef een reactie