Vezelhennep, een veelbelovend gewas

geplaatst in: Nieuws | 0

Een flinke opschaling van biobased grondstoffen is nodig. Vezelhennep is een veelbelovend gewas. Voor iedereen die interesse heeft in de teelt van vezelhennep publiceert de Wageningen Universiteit en Research (WUR) het handboek vezelhennepteelt.

omslag handboek hennepvezelteelt

Het handboek vezelhennepteelt, -verwerking en toepassingen (pdf 5Mb) is geschreven voor agrariërs, ondernemers, ontwerpers en studenten, die meer willen weten over vezelhennep.

Over het handboek vezelhennepteelt

De transitie naar een duurzame en circulaire economie vraagt vervanging van fossiele grondstoffen in uiteenlopende producten door hernieuwbare, met name biobased, grondstoffen. De grote schaal waarop biobased grondstoffen nodig zijn, vraagt om een flinke opschaling van de productie van relevante gewassen. Vezelhennep is een van de veelbelovende gewassen als grondstof voor de bioeconomie. De kennis over vezelhennep is echter weinig publiek ontsloten. Het document dient als kennisondersteuning van agrariërs die het gewas willen telen, voor ondernemers/ontwerpers die het gewas willen gebruiken in toepassingen of voor studenten die dat in de toekomst willen doen. 

Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met LTO-Noord, Ekoboerderij de Lingehof, Hempflax, Giesen Crop Research, Pantanova, JKD International, Polisema, HAS Den Bosch, Saxion, Hogeschool Gent en Europese Industriële Hennep Associatie (EIHA). 

Dit project is uitgevoerd in het kader van programma Kennis op Maat dat tot doel heeft om bestaande kennis in de praktijk inzetbaar te maken voor het MKB. Het ontving financiële steun vanuit de kennis- en innovatieagenda landbouw, water, voedsel. Binnen de KIA werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samen aan innovaties voor veilig en gezond voedsel (en een groene leefomgeving) voor 9 miljard mensen in een veerkrachtige wereld. 

Introductie – Wat je moet weten over vezelhennep 

Vezelhennep is een veelzijdig gewas voor de productie van vezels, voeding, voer, bouwproducten en meer. Tot de jaren 1930 was vezelhennep een belangrijk gewas voor vezels voor onder andere kleding, zeilen, touw en papier. Daarna werd hennep verdrongen door fossiele vezels en katoen. Sinds de jaren 1990 wordt vezelhennep opnieuw ontdekt en wordt er wereldwijd geïnvesteerd om de potentie van vezelhennep ten volle te realiseren. 

In Nederland mag vezelhennep in principe door iedereen verbouwd worden, door bedrijven of particulieren. Op dit moment is vezelhennep geen bulkproduct, en daarmee is het belangrijk dat de teler vóór het inplannen van de teelt contact heeft met de beoogde afnemer. Wanneer het areaal hennep flink toeneemt om te voldoen aan de groeiende behoefte aan uiteenlopende duurzame en circulaire producten zoals textiel, isolatie en andere bouwproducten, dan kan vezelhennep een verhandelbaar bulkproduct worden (en wordt contact vooraf met de afnemer van minder belang). 

In het handboek worden de belangrijkste aspecten van de hennepteelt tot en met de verwerking tot producten besproken. Startpunt is het teeltplan, waarbij vroegtijdige samenspraak met de afnemer gewenst is (H2). Hierbij staat centraal dat wat de veelzijdige plant oplevert, wordt bepaald door zaadvariëteit (Hoofdstuk 3), bodemcondities (H4), teelt, oogst (H5) en verwerking (H6 en 7). 

Speciale aandacht is er voor de verwerking van hennep tot textiel (H7). De oogst en verwerking van lange hennepvezels voor de productie van hoogwaardig textiel gelijkt enigszins op die van vlas en wordt momenteel ontwikkeld in België en Frankrijk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *