VIJF MINUTEN MET SISSY VERSPEEK.
RenovatieProfs spreekt voor de rubriek ‘Vijf minuten met’ professionals uit de renovatiebranche. Deze week met Sissy Verspeek. Zij geeft met haar bedrijf Natuurlijk Thuis advies hoe een gebouw met natuurlijke en biobased materialen gerenoveerd kan worden.
Wat is je achtergrond en hoe ben je in de renovatiebranche terechtgekomen?
Ik ben bouwkundige. Mijn passie voor renovatie is waarschijnlijk aangewakkerd door mijn ouderlijk huis. Dit is een herenhuis waarvan de exacte leeftijd niet bekend is maar wel ongeveer 250 à 300 jaar oud. Van oude panden word ik erg blij. Ik wil me daarom graag inzetten om dergelijke panden te waarborgen voor de toekomst.
Wat vind je mooi aan het vak?
Ik heb mij gespecialiseerd in het bouwen met natuurlijke en biobased materialen. Via mijn eigen bedrijf Natuurlijk Thuis adviseer ik hoe een gebouw met natuurlijke en biobased materialen gerenoveerd kan worden. Ik ben ook freelance actief voor de stichting Agrodome, een netwerkorganisatie die zich richt op het bekend maken van de mogelijkheden van natuurlijke en biobased materialen, producten en bouwconcepten. Onder andere bij renovatie van panden in Nederland en in andere Europese landen.
Ik vind het fantastisch om mij in te zetten in het mooiste deel van de circulaire economie. Het is vernieuwd, ‘verlossend’ van de fossiele grondstoffen, goed voor het milieu maar ook voor de gezondheid van de verwerker en van de eindgebruiker.
Wat vind je de mooiste ontwikkeling van de afgelopen tijd?
In het kader van CO2-neutraal bouwen voor 2020 merk je dat steeds meer partijen, waaronder grote gemeenten in Nederland, geïnteresseerd raken in biobased bouwen. Er is een groeiende vraag naar de mogelijkheden om bij een aanbesteding de vraag te kunnen stellen om te ontwerpen en te bouwen met (meer) biobased materialen. Dit is een mooie ontwikkeling waarover ik samen met mijn netwerk graag meedenk als ervaren professional.
Wat hoop je in de toekomst verder zien te ontwikkelen?
Ik zou het fanatisch vinden als de renovatie van oude gebouwen serieuzer wordt genomen. De renovatie van woningen van voor 1945 wordt vaak gezien als een te klein aandeel om aandacht aan te besteden. In Nederland gaat het echter om ongeveer 1,5 miljoen woningen met die leeftijd.
De vooroorlogse panden zijn veelal gebouwd met natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zijn vaak ‘dampopen’. Door de panden met natuurlijke materialen te renoveren, blijven deze eigenschappen behouden en worden mogelijke vochtproblemen voorkomen. Het zou dus mooi zijn als zowel dampopen bouwen en het gebruik van natuurlijke materialen samen meer aandacht krijgen.
Hoe zijn biobased en dampopen en luchtdicht met elkaar te combineren?
Kort door de bocht gaat dampopen over vochttransport door de materialen en luchtdichting heeft te maken met luchttransport (o.a. tocht). Biobased materialen zijn veelal dampopen, zoals ik net al even noemde, maar zijn prima te verwerken in een luchtdichte constructie. Met dampopen materialen kun je dus prima luchtdicht en zelf passief bouwen.
Vind je dat er binnen de branche genoeg aandacht is voor bouwen met natuurlijke producten?
In de hele bouwbranche mag daar wat mij betreft zeker meer aandacht voor komen. Alle veelgenoemde vooroordelen over natuurlijke bouwproducten zijn achterhaald. De materialen hebben mooie technische eigenschappen. Ze isoleren bijvoorbeeld zeer goed tegen warmte in de zomer. Daarnaast zijn de natuurlijke vezels sterk, licht van gewicht en flexibel, dit zijn belangrijke voordelen voor bijvoorbeeld bio-composieten. Schaalvergroting en kosten van de producten zijn nog wel aandachtspunten, maar verbeteren snel. In het kader van innovatie en vernieuwing zie ik vooral mooie kansen.
Geef een reactie